Rioolmetingen met YGIS

Het meten van het riool is bij plangebied metingen een standaard in het werk- en meetproces bij AGEL adviseurs. Er wordt dan de huidige status van het bestaande riool ingemeten door de landmeters.

YGIS als tool

YGIS is naast een geo-viewer ook een tool. Bij het meten van het riool wordt YGIS als registratie en toetsing tool ingezet.
Landmeters maken bij het inmeten van het riool gebruik van YGIS wat op een tablet gebruikt kan worden. De landmeter heeft direct inzicht de locatie waar hij zich bevindt, waardoor het zoeken van de putten een stuk eenvoudiger wordt.
Op het moment van meten worden de waardes online in YGIS ingevuld.
Vervolgens berekent YGIS de waardes om naar NAP. YGIS koppelt de juiste waarden aan de juiste strengen. Na het invullen van de gemeten waarden veranderd de streng van kleur, waardoor in één oogopslag duidelijk is welke strengen gemeten zijn of nog gemeten moeten worden.

Naast het invoeren van de gegevens kunnen ook extra strengen van het riool door de landmeter ingetekend worden. Hierdoor kunnen afwijkingen in het stelsel ‘live’ aangevuld worden.

Landmeter die het riool meet

Hoe toetsen we de kwaliteit?

Door het invoeren van de waardes worden direct de NAP waarde gekoppeld aan /berekend van de strengen. Met behulp van de NAP hoogte van de strengen berekenen en toetsen we het ‘verhang’ van het stelsel.
Op dat moment wordt er bij een ingestelde drempelwaarde een signaal gegeven die aangeeft dat er mogelijk een foutieve waarde is ingevoerd.
Op basis van deze drempelwaarde kan een medewerker gericht onderzoek doen naar de afwijkingen.

Wat is het voordeel van deze methode?

Door op deze manier de metingen uit te voeren wordt alles digitaal vastgelegd.
Hiermee hebben we direct inzicht in de meerwaarde en voorkomen we gegevensverlies.
Naast gegevensverlies hebben we direct de waarde in NAP en kan de controleur van AGEL toetsen of er afwijkingen zijn in de meting of in het stelsel.
Vervolgens worde de gegevens direct in allerlei formaten uitgewisseld met de klant of op een tekening geplaatst.

Wat zijn de redenen om deze tool in te zetten voor AGEL?

AGEL heeft er bewust voor gekozen om dit proces aan te pakken. De grootse reden was de doorlooptijd van de controles door de medewerker van AGEL en de Corona maatregelen voor het meten in het riool.

Door de coronamaatregelen zijn we genoodzaakt om meer tijd te spenderen aan het voorbereiden van onze metingen. Tijdens het meten hebben de landmeters meer tijd nodig voor het schoonmaken en hanteren van veiligheidsmaatregelen. Hierdoor zien we als AGEL dat er meer foutgevoeligheden in de registratie van de gegevens kunnen komen.

Enkele redenen waarom de tool nog meer in gezet wordt:

  • Reduceren van fouten bij medewerkers
  • Reduceren van controle tijd bij medewerkers
  • Verhogen kwaliteit metingen
  • Verkorten proces van meting tot realisatie
  • Covid-19
Voorbeeld van invulveld binnen YGIS

Wat betekent dit voor u?

Voor onze klanten betekent dat ze real time inzicht hebben in onze metingen.
Tevens is er een digitale bewijslast van de resultaten.

Voor klanten en overige partijen is er een mogelijkheid om gratis gebruik te maken van deze tool. Het enige wat nodig is is de juiste data.

Geïnteresseerd? Neem contact op met Richard Hendriks (rhendriks@ageladviseurs.nl)

Benieuwd naar de mogelijkheden?