Kinderen in Geertruidenberg fietsen het kortst naar hun basisschool

Iedereen wil dat zijn kind veilig naar school kan fietsen. Op maandag 31 augustus 2020 zijn alle basisscholen in Nederland weer gestart en springen vele kinderen weer op de fiets. Zo ook in Brabant waar ze nu al weer enkele weken naar school gaan. Maar hoe ver moeten de kinderen fietsen en hoe veilig zijn deze fietsroutes? AGEL adviseurs heeft samen met Verus en Stratopo onderzoek gedaan naar de afstand naar de basisscholen en inventariseert ook hoe veilig de routes zijn. In dit artikel vertellen we jullie meer over de afstanden.

Gemiddelde fietsafstand in Baarle-Nassau het grootst

Om het Stratopo model te gebruiken is gebruik gemaakt van verrijkte data vanuit AGEL adviseurs en Verus. In dit model is dus rekening gehouden met eventuele dislocaties van de scholen. Uit de analyse blijkt dat in Baarle-Nassau de gemiddelde fietsafstand naar een basisschool het verst is. In Baarle-Nassau is dat 1,97 km.  Dit komt mede doordat in Baarle-Nassau de minste aantal scholen te vinden zijn van alle Brabantse gemeenten.

Gemeente Geertruidenberg en PCPO Midden Brabant

De kinderen in de gemeente Geertruidenberg fietsen gemiddeld het kortst naar de basisschool. Uit analyse blijkt dat de gemiddelde fietsafstand in Geertruidenberg (0,7 km) het kortst is binnen Brabant maar echter wel net boven het landelijke gemiddelde van Nederland (0,6 km). Het is interessant om daar verder onderzoek naar te doen waarom in Geertruidenberg de afstand korter is dan in bijvoorbeeld gemeente Vught. Wellicht zijn de locaties van de scholen niet gunstig?

Een van de basisscholen in Geertruidenberg is onderdeel van Stichting PCPO Midden-Brabant. Dit is een onderwijsorganisatie (bevoegd gezag) met 10 basisscholen, verspreid over 17 locaties in 7 gemeenten. Als je kijkt op bestuurlijk niveau en het aantal locaties van de basisscholen verspreid in Brabant dan zitten de scholen van PCPO gemiddeld rond de 0,8 km en die van bijvoorbeeld uniek op 1,03 km. Een eerste conclusie die je snel kunt trekken is dat PCPO wellicht strategisch betere keuzes maakt over de positie van de school dan Stichting Uniek? Is dat zo? Of is dit een aanname op basis van een geo-data analyse? Om deze vragen te beantwoorden zul je verder moeten kijken dan alleen deze data. Dit is iets wat Verus ook doet samen met bestuurders en bestuurders weer met gemeente.

Gemiddelde fietsafstand in vergelijking met aantal scholen in Zundert hoog

In de kaart is de gemiddelde fietsafstand per gemeente aangegeven in vergelijking tot het aantal scholen. Zundert heeft relatief gezien weinig scholen, maar de gemiddelde fietsafstand is 1,5 km. Hiermee komen ze in de top 3 van Brabantse gemeenten en zijn ze na Baarle-Nassau en Sint-Anthonis de gemeente met de grootste fietsafstand tot de basisschool.

Verus Viewer

Deze analyses gaat Verus gebruiken om afstand tot dichtstbijzijnde school op basis van denominatie te bepalen vanuit één postcode gebied. Andere mogelijkheden waar deze tool voor gebruikt kan worden is scenario’s verkennen rond schoolsluiting. Hiermee zet Verus een verdere stap met data-analyses binnen haar Verus viewer.

Welke kansen biedt dit voor gemeenten?

De gemeenten kunnen met deze berekeningen aan de slag om ook eens naar de kwaliteit te kijken van de fietspaden en routes. Kortom zijn die routes wel veilig genoeg? Wat is de daadwerkelijke route die de kinderen afleggen? AGEL adviseurs gebruikt al jaren een online participatie tool om dit soort zaken inzichtelijk te maken en te koppelen aan dit soort data. Hiermee worden veilige routes geborgd, maar biedt het gemeenten ook mogelijkheden om juiste keuzes te gaan maken met beheer en onderhoud van wegen.

BVL Brabant

Inzetten voor educatie op gebied van analyses. Ook daarin is AGEL adviseurs geen onbekende. In 2019 heeft AGEL adviseurs in het kader van BVL Brabant een presentatie inclusief workshop gehouden omtrent zichtbaarheid. Middels geo-data is er een battle gehouden op een basisschool in Brabant. Tevens hebben de kinderen van groep 7-8 zelf de fietsroute mogen intekenen die ze iedere dag moeten afleggen waarbij ze dan ook de ‘onveilige’ situaties in kaart brengen.

Wat voor u?

Ben je als bestuurder nieuwsgierig naar deze data-analyses? Of is er een ambtenaar en wethouder die nieuwsgierig is naar hoe het binnen zijn of haar gemeente grenzen gesteld is? Neem eens contact op met Richard Hendriks. Hij kan u meer vertellen over deze analyses om wellicht samen met Verus te kijken hoe het met uw school gesteld is. Mocht je interesse in de tool hebben? Ook daar weet Richard wel raad mee.

Benieuwd naar de mogelijkheden?